Pondělí 10. 8. 2015
článek o tom, jak jsme s Apolláky navštívili Vysoké pece a Malý svět techniky

V úterý 4. srpna jsme se vydali do Vítkovic, přesněji do Dolní oblasti, která se změnila za posledních pár let k nepoznání. Z rezavějícího šrotu v muzeum techniky a technického rozvoje.

Díky našemu dobrovolníkovi Dominikovi jsme navštívili dopoledne Vysoké pece a odpoledne Malý svět techniky. Dominik nám povyprávěl historii Dolní oblasti Vítkovic, vyvezl nás na věž Bolt Tower (několik schodišť jsme vzali pěšmo) postavenou na Vysoké peci č.1 a ukázal nádhernou vyhlídku (nejen) na Vítkovice. Věž měří 80 metrů, a tak to byl test pro všechny, kteří mají strach z výšek.

Po návratu na zem nám ukázal cestu výroby železa z rudy a po malé pauze jsme se vydali do Malého světa techniky, kde na nás čekalo neuvěřitelné množství exponátů, které jsme si mohli sami nebo s asistencí „osahat“ a vyzkoušet. Celá expozice se nachází v budově bývalé energetické ústředny. Po absolvování videonahrávky a seznámení se s panem Julem Vernem, dostaly děti rozchod a doslova se vyřádily na některých exponátech. Ostatně Jules Verne o každém exponátu vypráví z obrazovky - tkalcovský stav, parní stroj, výroba elektřiny, Plující město atd. K některým exponátům děti nepotřebovaly žádný výklad a rovnou se pustily do zkoušení – řízení letadla, motorky, autobusu či tiráku nebo stísněnosti kabiny kosmické rakety Jurije Gagarina.

Po téměř dvou hodinách hraní si jsme zaveleli k ústupu. Pod článkem si můžete účastníky exkurze prohlédnout přímo v akci na fotkách.

Díky, Dominiku.