Úterý 3. 5. 2016

Exkurze do Českého hydrometeorologického ústavu

V úterý 3. května 2016 bylo zataženo s mírným deštěm, v poledne přes mraky prosvitlo slunce tak, že bylo parno s vysokou vlhkostí vzduchu, k večeru se ochladilo- zkrátka byl to ideální den pro uskutečnění „meteorologické“ exkurze do Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě- Porubě, kam jsme se sedmi dětmi (Max, Andrej, Leon, Karolína, Tereza, Nela, Matěj) a dvěma středoškoláky (Eda, Marcel) vydali v 15 hodin na exkurzi.

Na místě nás přivítal pracovník ČHMÚ pan ing. Pavel Lipina, který nás zavedl na meteorologickou zahrádku, kde nám ukázal všechny důležité meteorologické přístroje. Dozvěděli jsme se tak, jak se zaznamenává nepřetržitě teplota vzduchu, vlhkost vzduch, délka slunečního svitu, jak se zjišťuje množství dešťových srážek, výška sněhové pokrývky i množství nově napadaného sněhu. U přístroje měřícího vlhkost vzduchu byl vidět zaznamenaný prudký pokles vlhkosti vzduchu v odpoledních hodinách

Seznámeni jsme také byli s řadou meteorologických rekordů- např. maximální sněhová pokrývka v Ostravě před 10 lety dosáhla výšky 52 cm, na Lysé hoře ve stejném roce 491 cm. Průměrná teplota v Ostravě je 8,6 stupňů Celsia. Nejvyšší naměřená světová teplota nebyla naměřena na Sahaře, ale v USA (v Kalifornii). Také jsme se dozvěděli, že v Ostravě je astronomické poledne o 13 minut dříve než na 15 poledníku východní délky.

Daniel Bednář