Sobota 28. 5. 2016

V pátek 27. května ve čtvrt na čtyři odpoledne jsme se setkali před hlavním nádražím v Ostravě, abychom se zapojili do záchrany planety Země. Kdo? 20 statečných a nebojácných dětí, které navštěvují některý z programů S.T.O.P.ky, 4 stopáčtí dospělí a 5 dobrovolníků. Naším cílem bylo Orlí hnízdo v Pstruží nedaleko Frýdlantu nad Ostravicí, kde byl objeven zvukový záznam jednoho naštvaného mimozemšťana. Tento vzkaz našli naši průzkumníci, kteří se na místo vydali, aby zjistili, zda se hlášení místních obyvatel o zvláštních úkazech na noční obloze zakládá na faktech.

První zátěžový test na nás čekal okamžitě po příjezdu na místo. Vystoupili jsme z vlaku na Čeladné a na místo pobytu jsme museli dojít po svých. Jeden z průzkumnických týmů vyzvedl naše bágly a před námi už byl jen výstup na základnu. Byl to komplikovaný a těžký pět a půl kilometru dlouhý výstup horským a skalním terénem, který byl plný nástrah: „Kdy už tam budeme?“, „Mě už bolí nohy!“, „Je to ještě daleko?“ a další. Po zhruba hodině plné strádání a vyčerpávajícího výkonu jsme konečně dorazili na naši základnu, kde na nás již čekali naši průzkumníci: Ifka (vedoucí záchranné výpravy) s přítelem Martinem a dětmi Oliverem a Koletkou, Lucka (organizátorka výpravy) s dětmi Matym a Nelinkou, Vašek (jídlovedoucí a hlavní zásobovatel) s manželkou Nikol a malou Elenkou a Břéťa s Šárkou, kteří nám pomohli s bágly.

Po přivítání jsme byli my i děti rozděleni do pokojů a následovala večeře, kde jsme si vyslechli katastrofický vzkaz od mimozemšťana, ve kterém hrozil, že zahubí veškerý život na Zemi tím, že pošle do našeho Slunce raketu, která jej zničí. A protože se bez slunečního svitu nedá žít, museli jsme udělat vše proto, abychom sluníčko zachránili. Po večeři byly děti rozděleny do 4 družstev: žlutí, červení, modří a zelení. A aby se družstva od sebe rozeznala, vyfasovali členové jednotlivých družstev odpovídající barevné proužky na ruku.

Nejdříve jsme byli všichni vyděšení, ale na pomoc nám přišel vědec, který nám prozradil, jak můžeme Slunce zachránit – navštívit planety naší sluneční soustavy, zdolat nástrahy a najít ztracená písmenka tvořící heslo k zastavení rakety mířící ke Slunci.

Na každé z planet soutěžila družstva o co nejlepší čas. Každé družstvo obdrželo podle zásluh kuličky hvězdného prachu – měny, za kterou si po záchraně planety děti nakoupily suvenýry ze záchranné akce na bleším trhu.

Po dvou nesmírně náročných dnech se nám podařilo seskládat ztracené heslo a zachránit svět. Děti zvládly všechny nástrahy.

Merkur: planeta, která je nejblíže Slunci, a tak na ní panuje veliké horko. Členové jednotlivých družstev si museli postupně obléknout ochranný oblek, co nejrychleji donést barevný lístek s číslem a předat ochranný oblek dalšímu. Lístků bylo celkem 13, takže se děti vystřídaly ve skafandru několikrát.

Venuše: planeta, na které je tak hustá atmosféra, že není téměř nic vidět. Písmenka byla umístěna vedle vodícího lana, takže byla naštěstí objevena všechna.

Mars: planetu bombardoval meteorický déšť, takže všichni museli být při hledání fragmentů hesla extrémně opatrní. Všechny jsme nakonec našli, i když nám přivezený léčivý elixír při léčbě ran již téměř došel. Elixír funguje jen tehdy, když člověk, který ho používá, má velkou fyzickou námahu, takže děti musely dělat dřepy a kliky, aby se uzdravily.

Dalšími planetami jsou: Jupiter, Saturn, Uran a Neptun, které jsou plynné, a tak jsme museli navštívit jejich měsíce.

Jupiter: přistáli jsme na jeho měsíci Europě. Ten je pokrytý ledem, takže se záchranáři museli ke krabičkám, které obsahovaly instrukce k získání dalších kousků hesla, prokopat. Po splnění instrukcí se hledaná písmenka opravdu objevila.

Saturn: nezbývalo než přistát na Titanu, jeho měsíci. Zde museli naši hrdinové najít všechny kousky skládanky v barvě svého družstva a co nejrychleji ji poskládat. Na druhé straně skládanky se pak objevila další písmenka.

Uran: Oberon, jeden z největších měsíců Uranu, nás přivítal vesmírným deštěm. Splnění zadaného úkolu vyžadovalo velkou statečnost a obrovskou dávku opatrnosti. Nakonec i zde děti splnily daný úkol a získaly další kousky hesla.

Neptun: poslední plynná planeta naší sluneční soustavy. Rozhodli jsme se přistát na Tritonu, který patří mezi nejchladnější tělesa, a to díky své poloze daleko od Slunce. Na jeho povrch mohl vystoupit pouze jeden z týmu, který si na sebe oblékl veškeré oblečení ostatních a získal poslední část hesla.

Celý den byl sice namáhavý, ale před námi byl ještě jeden velice důležitý úkol: vyluštit celé heslo – kód pro zastavení rakety směřující ke Slunci. Zadat jej do stroje, a spustit tak závěrečné odpočítávání, které může skončit buď zničením Slunce (pokud nebude heslo v pořádku), nebo záchranou a výbuchem škodlivé rakety. Museli jsme spojit své síly a pokračovat společně, protože děti přišly na to, že jednotlivá družstva mají jen kousky hesla a teprve po jejich spojení do jednoho, dostanou to správné. Všichni tedy dali hlavy dohromady a po několika zmatcích se to povedlo. Tak jsme kód zadali a začalo velké odpočítávání. Všichni jsme byli unavení a hladoví, a tak jsme pauzu během odpočítávání věnovali táboráku. Pak jsme se přesunuli k časovači, kde jsme zjistili, že se osudná chvíle blíží. Plní nervozity jsme poslední vteřiny odpočítávali společně s časomírou a?

Povedlo se. Objevil se obrovský výbuch provázený oslepujícím zábleskem, raketa byla pryč a my věděli, že se to povedlo – Země byla zachráněna.

Na Tritonu jsme museli přespat, protože tím dlouhým putováním jsme vypotřebovali všechno palivo. Druhý den jsme museli vyrobit nové. Návod na výrobu nám opět daroval vědec, který byl velmi rád, že ráno vyšlo Slunce. Každý z týmů vyrobil část a my se mohli šťastně vrátit na Zem.

Když jsme se vrátili na základnu, každé družstvo spočítalo a rozdělilo mezi členy své kuličky hvězdného prachu, které sloužilo jako platidlo při bleším trhu, který se konal těsně před odjezdem ze základny.

Některé z fotek najdete pod článkem, kompletní sadu najdete na našem facebooku

Pak už na nás čekala cesta na vlak a do Ostravy. Bágly k vlaku nám opět odvezli průzkumníci Břéťa s Šárkou. V Ostravě na hlavním nádraží na své hrdiny čekali rodiče, kterým jsme je v pořádku předali. Všichni byli šťastní a spokojení.

Těšíme se na další výlet, tentokrát nás čeká velké prázdninové dobrodružství.