Úterý 23. 8. 2016

Dne 15. 8. 2016 jsme se s dětmi sešli před S.T.O.P.kou ve 14.30. Děti jsme si převzali od rodičů a mohli jsme se se vydat na místo. Vyrazili jsme na Černou Louku, kde má výstava své místo.

V centru Ostravy, vedle areálu Výstaviště Černá louka, naleznete úplně jiný svět – minisvět. Městečko Miniuni nadchne děti i dospělé. Kde jinde byste měli jako na dlani 34 modelů významných budov evropských měst a 7 divů světa.

Miniuni je především venkovní areál s modely významných světových staveb jako je například Eiffelova věž, sedm starodávných divů světa, šikmá věž v Pise a jiné. Modely jsou postaveny v měřítku 1:25. Dále se zde nachází jezírka, největším z nich proplouvá model lodě se jménem Stefan Bathory. Celý areál křižují železniční tratě se zahradními vláčky v měřítku 1:22,5 a mini nástupiště Ostrava – Střed.

V roce 2014 zde vznikla nová expozice Po stopách železničáře. Nejen milovníci vlaků a železniční dopravy se mohou těšit na ukázky historického drážního zařízení, signalizačního zařízení, kancelář výpravčího, staré jízdní dokumenty – jízdenky, dobové uniformy a čepice a mnoho dalšího.

Myšlenka zrealizovat minisvět při vstupu České republiky do Evropské unie byla uskutečněna v květnu roku 2004. V roce 2005 převzala Miniuni do své správy akciová společnost Ostravské výstavy, a.s. Společnost upravila celý areál do jeho nynější podoby. V objektu se začaly konat také akce a naučné programy pro děti i jejich rodiče a Miniuni získalo své stálé místo v žebříčku oblíbenosti u návštěvníků, a to z celé Evropy.

Děti zaujala jak samotná pointa, tak areál, ve kterém se dané expozice nacházely. Zjišťovaly si, co daná stavba znamená a jaká je její historie. Když něčemu nerozuměly, nebály se přijít pro vysvětlení. Počasí nám naštěstí přálo a i přes předpovědi meteorologů jsme opravdu nezmokli.
Děti odcházely spokojené, přestože zpočátku se tvářily nejistě, všichni zúčastnění odcházeli s pocitem hezkých zážitků.