Středa 4. 5. 2016

Noc z 30. dubna na první květnový den byla vždy spojována s magickými událostmi, kdy se nad krajinou slétají na vyvýšených místech tajuplné čarodějné bytosti, které spolu s pekelnými bytostmi vykonávají hrůzné rituály. Ochranou před těmito bytostmi je tradiční oslava příchodu jara spojená s nejznámějším lidovým zvykem  "PÁLENÍ ČARODĚJNIC - FILIPOJAKUBSKÁ NOC". Ta ostravská se každoročně koná na Slezskoostravském hradě, kam se šla s dětmi podívat kolegyně Lucka, jež pro ty, kteří se nemohli zúčastnit, napsala krátké povídání a nafotila několik snímků:

Dne 30. dubna 2016 v 15:30 hod. jsme měli s dětmi sraz u S.T.O.P., odkud jsme se vydali na tradiční pálení čarodějnic, jež se odehrávalo na Slezkoostravském hradě.

Na hrad jsme dorazili přesně ve chvíli, kdy se jeho brány otevíraly návštěvníkům. Po nákupu vstupenek a vstoupení do útrob hradu nás obklopily stánky s malým občerstvením a také s různými suvenýry. S dětmi jsme si v těchto stáncích koupili to, na co jsme měli chuť a šli jsme se podívat do Hradní věže, odkud se nám naskytnul nádherný výhled na celou slavnost.

Po nádvoří se procházel pán v kostýmu havrana na chůdách, dále se zde nacházel kolotoč, na kterém se vozily děti. Po prozkoumání stánků a hradu jsme se byli v 17:15hod. podívat na komedii Dell Morte, kterou hráli herci na pódiu na nádvoří. Po této komedii v 18:00 hod. následovalo slavnostní zapálení Malé vatry doprovázené ohnivou show a čarodějnickou hudbou. Po tomto zapálení jsme se v 19:00 hod. vydali z hradu směrem do centra města Ostravy, kde jsme se s dětmi rozloučili na zástavce Karolina předáním rodičům, případně sourozencům po předchozí domluvě s rodiči.

Lucie Lindovská