Pondělí 3. 7. 2017
Od 18. dubna do 15. června měli všichni, kteří chodí na doučování nebo jsou zapojeni do programu Kmotr, možnost se zapojit a zúčastnit soutěže o ženském basketbalu. Soutěž se skládala ze tří částí- testu o historii, odhadu průběhu ME s dovednostní disciplíny v podobě hodu na kelímek na vzdálenost.
Do soutěže se tentokrát zapojilo 22 soutěžících- 20 z programu Apollo a 2 holky z programu Doučování. Celkem 7 soutěžících (3 chlapci, 4 holky) se zúčastnilo podobné soutěže o LOH v Riu již vloni. Celkem soutěžilo 7 holek a 15 chlapců.

Test o historii

V rámci testu bylo pro všechny soutěžící připraveno povídání o historii ženského basketbalu na reprezentační úrovni (ME, MS, LOH), jehož součástí bylo celkem 28 otázek.

Výsledkově ukázal test poměrně malé rozdíly hlavně mezi těmi úspěšnějšími, ale přestože i tentokrát byla řada výkonu kvalitních, výsledkově test přece jen trochu zaostal za výsledky z loňské soutěže. Kamenem úrazu se stala především otázka týkající se týmu, které získaly titul na ME od roku 1993- všech 8 týmu dokázal najít pouze Zdeněk, všichni ostatní našli nejvýše 3 týmy. Ještě horší úspěšnost byla u otázky počtu zisku stříbrných a bronzových medailí pro basketbalistky Československa na ME, které byly uvedeny postupně ve třech na sebe navazujících odstavcích- zcela správnou odpověď 7 stříbrných 8 bronzových nenapsal nikdo, někteří byli alespoň obodování jedním bodem, když uvedli správně celkový součet 15. „Slabý“ výsledek v testu zaznamenali všichni 3 středoškoláci z maturitních oborů- ať již studují jakýkoliv obor, měl by mít budoucí maturant z takového testu minimálně 80-ti procentní úspěšnost (v celé soutěži měli 80 procentní nebo vyšší úspěšnost pouze 4 soutěžící). Přestože některé odpovědi bylo velmi snadné najít, ani na jednu otázku nebyla stoprocentní úspěšnost. Nejvíce se tomu přiblížila otázka týkající se počtu odehraných ME (před letošním)- správnou odpověď 35 napsalo 20 soutěžících.

Nejlepší test měl Zdeněk (48 bodů), druhý nejlepší test měl Patrik (44 bodů), třetí nejlepší test měla loňská vítězka Tereza (41 bodů). Z loňských soutěžících si v testu vůči rok starému výsledku 4 soutěžící polepšili a 3 pohoršili. Celkem 7 soutěžících test nedokončilo.

Hody na kelímek na vzdálenost

Podobně jako vloni byla i letos určena jako dovednostní disciplína hod na kelímek. Tentokrát se ale házení více přiblížilo basketbalu, vzdálenost kelímku od soutěžícího se v průběhu házení postupně snižovala, ale v závislosti na menší vzdálenosti se také snižovaly bodové hodnoty úspěšných pokusů. Jediný rozdíl oproti basketbalu byl fakt, že soutěžící při házení seděli. Každý soutěžící měl při hodech za 3 body, kterými se začínalo, k dispozici 8 pokusů, pokud byl některý z pokusu úspěšný, automaticky se mu snížil počet pokusů za 2 body a počet pokusů za 1 bod (totéž platilo při úspěšném pokusu za 2 body). Tak jako v basketbalu, kdy je úspěšný pokus hodnocen, proletí-li míč obroučkou, byl i v rámci házení pokus úspěšný až tehdy, pokud zůstal předmět v kelímku.

Z 22 soutěžících se házení na kelímek zúčastnilo 17 soutěžících. Všech 8 předmětů se nepodařilo do kelímku hodit nikomu, nejblíže k úspěchu byli Zdeněk a Adéla, kteří byli úspěšní sedmkrát. Přesto ani jeden z nich nebyl v této části nejlepší. Nejvíce bodů získali Mirek (13 bodů), Zdeněk (12 bodů) a Patrik (10 bodů). Nejvíce úspěšných pokusů za 3 body měli Mirek a Patrik (3), za 2 body Zdeněk (4) a za 1 bod Adéla (6). Každý soutěžící, který se této části soutěže zúčastnil, získal navíc i prémii 1 bod za účast.

Odhady výsledku ME

V této části soutěže si každý soutěžící vylosoval 2 týmy, které startovaly na letošním ME a odhadnul jejich celkové umístění v turnaji a výsledky tří zápasů proti soupeřům v základní skupině. Při losování platily některé pravidla- nesměly být vylosovány 2 týmy ze stejné skupiny ani stejná dvojice týmů pro 2 soutěžící, každý tým mohl být vylosován nejvýše třikrát.

Při hodnocení výsledků zápasů byl odhad porovnán se skutečným výsledkem zápasu (v základní skupině) a obodován podle několika kritérií, přičemž kritéria součet a počet vstřelených bodů byla hodnocena v toleranci.

Odhadnout přesný výsledek v basketbalu je skoro nemožné, což se také potvrdilo- přesný výsledek se nepodařilo odhadnout nikomu- a nepovedlo se to ani u tří nesoutěžních zápasů „na druhý pokus“, které se hrály v rámci play-off. Přesto většina soutěžících ukázala, že o současném ženském basketbalu něco ví. Celkem v 65 případech ze 108 možných určili soutěžící správně vítěze zápasu, navíc v dalších 13 zápasech, ve kterých již vítěz správně určen nebyl, stačil odhad na bodový zisk. Každý soutěžící bodoval minimálně u dvou zápasů, výjimkou ale nebyly ani body z pěti nebo i ze všech šesti zápasů. Bodovat ve všech zápasech se povedlo Rosťovi, Mirkovi a Kájovi. Rosťa se nejvíce přiblížil přesnému výsledku- chyběl mu k němu jediný bod. Nejvíce bodů za zápasy ale získal Mirek (68). Trochu smůly měl Valerij, kterému bodový zisk nebo výrazně lepší bodový zisk několikrát „proklouznul“ mezi prsty.

Při hodnocení celkového umístění byla určena tolerance 3 míst. Hodnoceno bylo i porovnání odhadů a skutečných výsledků obou týmů včetně rozdílu v umístění, za který byla určeno trochu nešťastně vysoké bodové ohodnocení (5 bodů). Na výsledek soutěže ale moje chyba vliv neměla, protože prémii 5 bodů za rozdíl v pořadí získal pouze Zdeněk, který díky těmto bodům nikoho v pořadí nepřeskočil.

Přesný odhad celkového umístění se povedl ve dvou případech. Úspěšný byl Mirek, který správně odhadnul umístění Černé Hory a také Patrik, který přesně odhadnul umístění Francie. Dalších 10 odhadů celkového umístění se vešlo do bodové tolerance tří míst. Velmi zajímavá byla především v závěru ME situace okolo celkového třetího místa v soutěži mezi Kájou a Matějem, které nakonec udržel díky výhře Turecka o 5. místo a Španělska ve finále o 1 bod Kája. Velmi často získali soutěžící dvoubodovou prémii za správný odhad lepšího celkového umístění, úspěšných bylo 11 soutěžících. Nejúspěšněji odhadnul celková umístění Patrik (15 bodů).

Celkem se do losovací části soutěže zapojilo 18 soutěžících. Nejúspěšnější v ní byli soutěžící, kteří také uspěli nejlépe v celkovém umístění- Mirek (80 bodů), Kája (62 bodů) a Zdeněk (57 bodů).

Výsledky soutěže ME basketbal 2017

22.

Lukáš

Nedokončil

Přestože našim basketbalistkám se letošní domácí turnaj příliš nepovedl, doufám, že si budou všichni soutěžící pamatovat skutečnost, že náš ženský basketbal patří dlouhodobě nejen do evropské, ale i světové špičky.
Zároveň bych chtěl všechny, kteří letos soutěžili, ale i ty, kteří se letos z nejrůznějších důvodů do soutěže nezapojili, pozvat již letos na podzim k další podobné, ale tentokrát obsáhlejší soutěži, jejichž hlavním tématem budou zimní olympijské hry 2018 v jihokorejském Pchjončangu.