Čtvrtek 26. 3. 2015
Nová vědomostně-tipovací soutěž pro děti ze S.T.O.P.ky

SOUTĚŽ- MS V LEDNÍM HOKEJI 2015

Již podesáté se v letošním roce uskuteční v Praze hokejové mistrovství světa. Potřetí se část turnaje odehraje i v Ostravě- poprvé se tak stalo v roce 1959, podruhé v roce 2004.

Při této příležitosti mají všechny děti ze S.T.O.P.ky možnost zúčastnit se soutěže, která se skládá ze tří částí:

1. V první Historické části dostanou soutěžící děti (nebo žáci SŠ) krátké dvoustránkové povídání o historii hokejových Mistrovství světa. Její součástí je 24 otázek. S výjimkou jediné, na kterou je nutno odpověď v přiloženém textu odvodit, najdou všechny ostatní odpovědi na otázky přímo v textu. Pro postup do druhé části soutěže je potřeba získat 15 bodů nebo mít stoprocentní bodové ohodnocení alespoň u 8-i otázek nebo se umístit ke dni 24.4.2015 (mezní termín pro zapojení se do první části soutěže) do 10. místa. Maximální bodový zisk za první část je 50 bodů.

2. Ve druhé části dostanou soutěžící, kteří do ní postoupí, 30 otázek, k níž ke každé je přiloženo několik možností odpovědí, přičemž soutěžící vyberou odpověď, kterou považují za nejpravděpodobnější. Hlavním cílem druhé části soutěže je odhadnout, jak se bude vyvíjet letošní MS. Tuto část je možné vyplnit až do začátku MS, tj. do 30.4.2015.

3. Nově byla do soutěže zařazena ještě třetí část. Vzhledem k tomu, že máme k dispozici šprtcové hřiště (šprtec= stolní forma hokeje), odehraje každý soutěžící jeden zápas v délce pěti minut; soupeřem každého soutěžícího bude Mgr. Daniel Bednář. Podle výsledku za výhru získá soutěžící 10 bodů, za remízu 5 bodů, za prohru 0 bodů. Dále získá bez ohledu na výsledek jeden bod za každý vstřelený gól. V případě výhry získá soutěžící ještě dvojnásobek bodů vzhledem ke gólovému rozdílu, kterým zápas vyhraje. Každý soutěžící, který odehraje šprtcový zápas, získá ještě bez ohledu na výsledek automaticky „prémii“ 1 bod za „účast“. Šprtcový zápas je možné odehrát i v průběhu MS, nejpozději 15.5.2015.

Je 19.5., a MS v hokeji skončilo a s ním i soutěž.

Hodnocení a výsledky hokejové soutěže

Do soutěže se celkově zapojilo 22 dětí- 16 chlapců a 6 dívek.

Historická část:

Úkolem dětí bylo v přiloženém dvoustránkovém textu o historii mistrovství světa najít odpovědi na 24 otázek. S výjimkou jediné, na kterou bylo třeba odpověď odvodit, byly všechny ostatní odpovědi uvedeny přímo v textu.

Každý soutěžící musel touto části soutěže projít. Přestože si většina soutěžících dětí neodpustila nějakou tu „perličku“, celkově si většina z nich poradila s touto částí soutěže velmi dobře. Nejvyšší úspěšnost správných odpovědí (95,46 procenta) byla hned na první otázku, nejhorší výsledky byly u již výše zmíněné (13.) otázky, na kterou bylo třeba odpověď odvodit z textu- zde odpověděl pouze jeden soutěžící správně-Jarda. Nejčastější příčinou chyb u jiných otázek bylo nedůsledné přečtení otázky. Pouze 2 soutěžící první část soutěže nedokončili.

Každý mohl získat za historickou část maximálně 50 bodů. Na tuto metu nikdo nedosáhnul, nejlépe si poradili s touto části Jirka (48 bodů), Mirka (46 bodů) a Jesika (43 bodů). Průměrný bodový zisk na jednoho soutěžícího byl 28,18 bodů.

Tipovací část MS 2015:

V této části měly děti za úkol odhadnout, jakým způsobem se vyvine letošní mistrovství světa. Ke každé ze třiceti otázek bylo přidáno několik možností odpovědí, z nichž každý(á) soutěžící mohl(a) vybrat jednu, kterou považoval(a) za nejpravděpodobnější.

Z 22 soutěžících zapojených do soutěže se do této části zapojilo 18 dětí. Nejvyšší úspěšnost měla otázka týkající se překonání diváckého rekordu, kde odpověď ANO znamenající úspěšné překonání rekordu, ke kterému opravdu došlo, vybralo 15 z 18-i dětí. Nejméně úspěšnou otázkou byla otázka, ve které se mělo vybrat trio úspěšných týmů- správná varianta Jiná možnost (do které patří i trio Kanada, Rusko, USA) vybrána nebyla. Speciálním způsobem byla hodnocena otázka týkající se postupu na příští Zimní olympijské hry. Až v průběhu soutěže jsem se dozvěděl, že přímo postupující týmy určí žebříček již po letošním mistrovství světa. Obodování tedy byli automaticky všichni, kteří vybrali možnost přímého postupu dvou a více týmů, ale i ti, kteří vybrali možnost jeden tým, protože právě takto byla splněna podmínka podle kurzívou napsané přiložené informace k otázce. Vzhledem k výběru získalo za tuto otázku body 17 z 18 soutěžících dětí v této části soutěže, ovšem každý podle toho, jakou možnost ze dvou obodovaných si vybral.

Celkový maximální bodový zisk byl individuální podle toho, jaké možnosti odpovědí se soutěžící vybrali. Nejvíce bodů získali v této části Dominik Kr. (79), Franta (70) a Laura (65). Dominik Kr. měl také nejvíce správných tipů- 15.

Šprtcovvý zápas:

Zápas ve šprtci odehrálo celkem 17 z 22 soutěžících dětí. Zbylých 5, kteří zápas neodehráli, automaticky prohráli kontumačně a za tuto část soutěže body nezískali.

Ze 17 odehraných zápasů skončilo pět zápasů vítězstvím dětí, čtyři zápasy skončily nerozhodně, zbylých osm soutěžících zápas prohrálo. Celkové skóre ze všech zápasů z pohledu dětí je (bez zkontumovaných zápasů) 20:20.

Zvítězit dokázali Laura (4:0= 23 bodů), Adam (4:1= 21 bodů), Miloš, Andrej a Erik (všichni 2:0= 17 bodů).

Celkové výsledky:

22.

Natálka

nedokončila

Na první tři nejlepší čeká samozřejmě odměna.