Pátek 4. 9. 2015

zoo-1_v2.jpg

V sobotu 29. srpna jsem se vydal se šesti dětmi na výlet do ZOO. Výletu se zúčastnili čtyři kluci- Jirka, dva Adamové, Dominik; a dvě dívky- New a Arisa z programu Apollo.

V zoologické zahradě jsme strávili celkem 7 hodin. Výletu přálo počasí- bylo teplo a současně zataženo bez dešťových kapek- ve výsledku nebylo horko. Spoustu času jsme strávili v pavilónu u výběhu medvěda- chtěli jsme jej vidět, ale medvěd celý den někde spal a nepřišel ani na komentované krmení- takže si všechno jídlo rozdělily mezi sebe opice, které s ním sdílí společný výběh. Naopak sloní rodina byla kompletně venku včetně dvou nedávno narozených slůňat.

Děti jsem občas „potrápil“ otázkami týkající se základních zeměpisných znalostí. Například u malých map světa, kterou má každé zvíře na ceduli s odborným popisem a je na ní červenou tečkou vyznačeno, ve které části světa zvíře žije. Některé pavilóny mají přímo zeměpisné názvy- např. Amazonie, Papua, Tanganika- takže jsem se ptal dětí, jestli ví, kde ve světě se tyto oblasti nachází. U výběhu velbloudů jsem se ptal, v jakém přírodním prostředí velbloudi žijí. Protože s námi byly také 2 dívky z jihovýchodní Asie, tak jsme si ověřili, že např. druh medvěda, který je zastoupen v ostravské ZOO, žije ve volné přírodě právě v této části světa s tropickým podnebím a tropickou vegetací.

Daniel Bednář